MEERweten - week 21 - 2022

23-05-2022

WEEK 21 ‚óŹ 24 mei t/m 30 mei 2022

DAGOPENING

Hemelvaartsdag: Geen afscheid, Jezus blijft!  
     
  Ik was helemaal in de wolken die ene vakantie. Wat was ik verliefd! Zij was het écht! Na twee weken namen we afscheid. We wisselden onze adressen en telefoonnummers uit en we beloofden zéker contact te houden. Niet dus. Thuis ging het gewone leven verder. Uit het oog, uit het hart. Hoe houd je een relatie levend als je elkaar niet meer real life kunt ontmoeten?

Jezus heeft dit gevaar doorzien en zet een geheim wapen in. Hij kon op aarde namelijk maar op één plek tegelijk zijn. Hij was of in Jeruzalem of in Nazareth, nooit op meerdere plaatsen tegelijk. Daarom zegt Jezus dat het beter is dat Hij straks zal weggaan. Er komt namelijk Iemand voor terug die op alle plaatsen tegelijk kan zijn. Daar mogen wij op vertrouwen. Jezus is er nog steeds, door de Heilige Geest. Het is een Helper voor ons in alle tijden van ons leven. Hij is erbij tijdens jouw examens nu, tijdens de les zo meteen, maar ook tijdens de momenten alleen op jouw kamer of in gezelschap met je vrienden. Jezus is niet weg, Hij leeft!

 
 

MAANDAG 23 MEI

We houden contact!

Johannes 16: 4-7

DINSDAG 24 MEI

Feest van hoop

Handelingen 1:8-11

WOENSDAG 25 MEI

Lijken op Jezus

Johannes 14:12-14 en 19-20

DONDERDAG 26 MEI

Hemelvaartsdag

VRIJDAG 27 MEI

Hemelvaartsweekend

 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

GEBOORTE  
     
  In het gezin van mevrouw Colijn is op zaterdag 7 mei een dochter geboren.
We hebben een prachtig geboortekaartje ontvangen. Ze heet Sara Christine en haar roepnaam is Sara.

We feliciteren hen van harte en wensen hen een mooie tijd toe!

 
 

JUBILEUM 25 JAAR OP DE MEERWAARDE  
     
  Op 20 mei was het 25 jaar geleden dat onze collega, mevrouw M. van Ee, startte als administratief medewerker op onze school.
Door de jaren heen heeft zij zich ontwikkeld tot een ervaren en betrokken medewerker. We feliciteren haar met deze mijlpaal en wensen haar nog veel jaren in gezondheid op De Meerwaarde.
 
 

Excursieweek  
     
  Volgende week gaan de leerlingen van leerjaar 3 op excursie naar verschillende bestemmingen in Nederland.

De collega’s van de afdelingen Groen (Groningen), Techniek (Holten), Praktijkonderwijs (Wekerom), Economie & Ondernemen (Leusden), Zorg & Welzijn (Limburg) en GT-3 (Groesbeek) zijn in de afgelopen weken druk bezig geweest met het organiseren van een leuk, sportief en ontspannend programma voor hun leerlingen.

De programma’s zien er veelbelovend uit. We wensen alle leerlingen en collega’s die meegaan een mooie week toe!

 
 

DIPLOMERINGEN  
     
  Hoe gaat het met je? Is het gelukt met de examens? Nu lekker genieten van je welverdiende vakantie en hopen op een goede uitslag.

Bij deze nogmaals het rooster van de diplomeringen zodat er rekening mee gehouden kan worden in de agenda.

Het officiële gedeelte is gezamenlijk. Vervolgens zullen de leerlingen in bijzijn van het personeel de schoolperiode extra feestelijk gaan afsluiten in de binnentuin van De Meerwaarde. De eindtijd in onderstaand rooster geldt dus voor de leerlingen. Voor de gasten zal de eindtijd ruim een uur eerder zijn.

De uitnodiging en verdere specifieke informatie ontvangen jullie vanuit het eigen team.

Maandag 4 juli 14.00 - 17.00 uur   Maandag 4 juli 17.00 - 20.00 uur
Economie   GT
Dinsdag 5 juli 14.30 - 17.30 uur   Dinsdag 5 juli 19.00 - 22.00 uur
Z&W   Groen
Woensdag 6 juli 16.00 - 18.45 uur   Woensdag 6 juli 19.00 - 21.30 uur
PRO   Techniek

We hebben er zin in!

 
 

VERGETEN BOEKEN  
     
  Met het einde van het schooljaar bijna in zicht, worden er op het Leesplein veel geleende leesboeken ingeleverd. De meeste boeken krijgen we mooi op tijd terug. Maar van een aantal boeken denken we dat ze vergeten zijn en ergens op een plek buiten het zicht liggen. In een tas, op een kamer, in een kluis. Lang geleden (echt lang geleden!) geleend en nooit meer aan gedacht.

Ziet u/zie jij thuis of op school ergens een leesboek liggen met een gekleurde letter op de rug en een stempel van De Meerwaarde voorin, dan staat dat boek op naam van uw zoon of dochter of van een medeleerling. Die leerling heeft dan al een serie herinneringsmailtjes gehad, maar de mail nooit gelezen. Of het is er gewoon niet van gekomen om ze in te leveren. Naar deze boeken zijn wij op zoek! Dus heb jij een vergeten boek? Of vind jij ergens een vergeten boek van iemand anders? Wij worden erg blij als je dit dan komt terugbrengen!

 
 

Boekenpraat  
     
  TITEL: GEHEIMEN VAN HET TUINHUIS
AUTEUR: RIHANA JAMALUDIN

Samenvatting:
Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.
De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

Een stukje uit het boek:
‘Maar papa,’ protesteerde Alex. ‘U weet niet hoe het was, die Hollandse meisjes lachten ons gewoon in ons gezicht uit! Hoe kunnen we dan doen of alles normaal is? En zij worden altijd beschermd! De leraressen doen altijd of er niets aan de hand is, maar dat betekent toch niet dat wíj dat niet zien?’
‘Dacht je dat ik in Holland tijdens mijn studie niet het één en ander heb meegemaakt?’ Alex zweeg. ‘Of dat er niet elke dag wel iets op mijn werk gebeurt waarvan ik denk: dit kan toch niet!’.... Met grote ogen staarde Alex hem aan. Dit was nieuw, nog nooit hadden haar ouders toegegeven dat er iets niet in de haak was. Dat er een probleem was, een rauwe rand aan het leven van alledag.
Meneer Belgrave vervolgde: ‘Wij zijn the lucky ones, dankzij een witte voorvader, waardoor we niet tot slavernij bleven veroordeeld. Want het had weinig gescheeld of jij en ik waren zelf ook in slavernij opgegroeid, net als je grootmoeder…dat beetje blank bloed maakte dat onderscheid: wie er vrij kon zijn en wie niet. Wie een kans kreeg om zich te ontwikkelen, of wie er dom gehouden zou worden.’

TREFWOORDEN:
19E EEUW – SURINAME – EMANCIPATIE – SLAVERNIJ – KLASSEVERSCHILLEN – UITVINDINGEN - MAATSCHAPPIJ - NIVEAU: D

Waarom dit boek?
Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, een feest om de afschaffing van de slavernij te herdenken. Toen Nederland op 1 juli 1863 de slavernij afschafte in Suriname en op de Nederlandse Antillen kwamen er op dat moment ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen.

Dit boek geeft een inkijkje in de tijd na 1863 in Suriname.

 
 
 
 

NIEUWS - VAN HET MBO

NIEUWS – VAN DE BARNEVELDSE TECHNIEK OPLEIDING (BTO)  
     
 

Wil jij techniek ervaren op de werkvloer?

De BTO zorgt samen met haar lidbedrijven dat jij techniek kunt ervaren op de werkvloer. Wij bieden jou een praktische BBL-opleiding aan, waarbij je aan de slag gaat bij onze lidbedrijven. Daarnaast werk je samen met onze praktijkinstructeurs in onze praktijkhallen aan de Gildeweg 18, Barneveld. Je wordt opgeleid in de metaal-, elektro-, installatietechniek of mechatronica.

Kies jij voor werken in een vertrouwde omgeving, waarbij vakmensen je opleiden? Houd je van kleinschalig en onderlinge gezelligheid? Meld je dan aan voor onze praktijkgerichte BBL-opleidingen, MBO niveau 2-4.

Dit is jouw moment!

Aanmelden BTO:
Meld je aan via onze website en start in september met een praktijkgerichte techniekopleiding.
https://btobarneveld.nl/inschrijven

Persoonlijke kennismaking:
We geven je graag een persoonlijke rondleiding. Vraag deze aan via onze website: www.btobarneveld.nl   

 
 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl