Leesplein

Op school vinden we lezen belangrijk. Door regelmatig een kwartiertje te lezen, word je er steeds beter in en gaat je leesvaardigheid vooruit. Daarom wordt er in veel lessen bij Nederlands begonnen met een kwartier vrij lezen. Hiervoor is het nodig dat je altijd een leesboek in je tas of kluis hebt. Het boek kun je van thuis meenemen, maar je kunt ook gebruik maken van de schoolbibliotheek: het Leesplein. Deze is toegankelijk voor alle leerlingen van zowel VMBO als PRO.

Het Leesplein vind je op de begane grond achter de receptie bij de hoofdingang.
De openingstijden zijn:

maandag8.30 - 16.00 uur
dinsdag8.30 - 16.00 uur
woensdag8.30 - 16.00 uur
donderdag8.30 - 16.00 uur
vrijdag8.30 - 13.00 uur

​Boeken inleveren kan altijd in een speciale boekenkar die naast de ingang staat.

Als het Leesplein open is staat de deur voor je open en ben je van harte welkom, ook tijdens de pauzes. Het kan voorkomen dat tijdens de openingstijden het leesplein gesloten is i.v.m. ziekte of een overleg. Op de deur hangt dan een briefje met een mededeling.

Er werken in de bibliotheek vaste medewerkers, die je helpen met het uitzoeken van het juiste boek of je verder helpen als je vragen hebt. Je kunt ook een mailtje sturen naar: leesplein@demeerwaarde.nl

Hoe leen je een boek?

We maken gebruik van het software programma Aura. Voor het lenen van een boek heb je de app ‘Aura Library’ nodig:  Deze app is gratis te downloaden in de App-store of Google-play.
In de brugklas krijg je uitleg over het gebruik van de app en het Leesplein. 
 
Met de Aura Library app heb je altijd en overal toegang tot de bibliotheek vanaf je smartphone en/of tablet. Met de app kun je o.a.:
  • zien welke boeken je hebt geleend, en wat de inleverdatum is;
  • de geleende boeken verlengen;
  • zoeken in de catalogus (ook in die van de openbare bibliotheek Barneveld);
  • een boek reserveren en zien of het gereserveerde boek al binnen is;
  • pushberichten ontvangen die melden dat een geleend boek bijna ingeleverd moet worden. 
De uitleentermijn van een boek is 4 weken. Is een boek langer nodig, dan kan er nog 2x verlengd worden (tenzij het boek door iemand anders gereserveerd is, dan kan het boek niet meer verlengd worden). Verlengen kun je zelf doen in de app of door in te loggen op ‘Mijn Auraspace’ op de website van het Leesplein. Voordeel is dat dit ook vanuit huis gedaan kan worden. 
Als het boek te laat ingeleverd wordt, kost dat €0,10 per boek per schooldag. Met uitzondering van de weekenden en vakanties. Het boetegeld dient contant op het Leesplein betaald te worden. Door pushberichten van de app aan te zetten, krijg je een seintje als het boek ingeleverd moet worden. Ook wordt er naar je (school)mail 2 dagen van te voren een herinneringsbericht gestuurd. Als je dit in de gaten houdt, hoef je nooit een boek te laat in te leveren en kost het je ook geen geld. 

Hoe kies je een boek? 

De boeken staan in de kasten op thema, volgens het concept 4you! Hiermee kun je wat gemakkelijker een boek vinden dat aansluit bij je interesses. Dit zijn de thema’s: 

In de collectie hebben we Nederlandse -, Engelse – en Duitse leesboeken op verschillende niveaus, informatieboeken, stripboeken en Makkelijk Lezen (ML) boeken.
Als je een leesboek nodig hebt voor een boekverslag, dan moet dit minimaal op C- niveau zijn. Dit kun je zien op de rugsticker die elk boek heeft. De niveaus van de boeken zijn:

  • B-niveau: vanaf 10 jaar
  • C-niveau: vanaf 12 jaar
  • D-niveau: vanaf 15 jaar

De medewerker kan je uiteraard helpen om het juiste boek te vinden.

Welke boeken zijn geschikt voor als je dyslexie hebt? 

Er is een ruime hoeveelheid Makkelijk Lezen (ML) boeken die speciaal geschikt zijn voor als je dyslexie hebt. Deze boeken zijn technisch makkelijker te lezen, hebben een duidelijk lettertype, meer wit tussen de letters en regels, en de zinnen zijn korter. Je bent niet verplicht om deze boeken te lezen, maar het is wel een aanrader. Daarnaast kun je ook gebruik maken van Passend Lezen: dit is een service van de bibliotheek waar ruim 75.000 gesproken boeken in staan. Zie voor meer informatie: folder Passend Lezen

Moet je voor Engels een boek lezen en vind je dit lastig? Dan kun je gebruik maken van luisterboeken die gedownload zijn. Je kunt dan tegelijkertijd het boek lezen én luisteren. Vraag hiernaar bij 1 van de medewerkers. 

Website Leesplein

We hebben een eigen website waarop handige tips en allerlei informatie over lezen staat, er kan gezocht worden in de catalogus, je kunt er inloggen in ‘Mijn Auraspace’ (voor je uitleengegevens). Zie hier voor de website: https://demeerwaarde.auralibrary.nl/auraicx.aspx 
Via het leerlingportaal of de app ‘Aura Library’ kun je ook naar de website. 

Vragen of onduidelijkheden?

Loop binnen bij het Leesplein of stuur een mailtje naar: leesplein@demeerwaarde.nl