Waardengedreven leiderschap centraal bij
Samen broeden 2020

Tijdens de vierde editie van ‘Samen broeden’ op De Meerwaarde nam prof. dr. Gabriël Anthonio, auteur van het ’Zwitsers zakmes van de leider’ en ‘Het leven praat terug’, een volle zaal aanwezigen mee tijdens een lezing over waardengedreven leiderschap. Na de lezing konden de 120 aanwezigen deelnemen aan diverse workshops met onderwerpen zoals onderliggende drijfveren, het gedachtengoed van Deep Democracy, projectmatig creëren, Leiden en laten leiden door je brein en eigenaarschap in het leren en ontwikkelen.

Inspireren en geïnspireerd worden
Bert Brand, voorzitter van het college van bestuur van De Meerwaarde, kijkt met veel genoegen terug op deze vierde editie van Samen broeden. ‘Als school willen we in verbinding staan met bedrijven, zorginstellingen, de gemeente en andere maatschappelijke organisaties. Daar werken we aan op allerlei fronten.’ Het evenement Samen broeden is daar een voorbeeld van. ‘Met Samen broeden houden we onszelf en de bezoekers een spiegel voor, willen we inspireren en geïnspireerd worden.’ Met de bijeenkomst van vandaag is dat weer gelukt.

Waardengedreven leiderschap
“Leiderschap met impact gaat over liefde voor de ander, écht contact maken, elkaar vasthouden en samen richting geven”, aldus spreker Gabriël Anthonio. Vanuit dit perspectief op leiderschap nam hij de aanwezigen mee langs concepten uit de wetenschap, indrukwekkende praktijkvoorbeelden en inspirerende persoonlijke verhalen. De deelnemers van Samen broeden deden niet alleen nieuwe inzichten en inspiratie op, maar kregen de tools in handen om het besprokene met een glimlach op hun gezicht morgen al te gaan toepassen in hun dagelijkse praktijk.

“Als we bereid zijn om af te dalen naar de wereld van de ander om contact te maken, richting te geven en samen waarden te creëren, vinden we dromen” aldus Anthonio

 “Als we het hebben over krapte op de arbeidsmarkt, weten we dat medewerkers niet meer alleen op zoek zijn naar een baan. Zij zijn op zoek naar een traject, een uitdaging. Werkgevers die het goed doen, bieden dus meer dan een baan. Goede werkgevers bieden een perspectief aan nieuwe instromers. Om te zoeken naar de behoefte die iemand heeft, moet tijd worden geïnvesteerd. Een organisatie die de kwaliteit van het contact weet te onderhouden en ook in staat is, als het een keer misgaat, om elkaar vast te houden, die maakt het verschil, daar is het leuk om te werken. En daar is het mooi om iets te leren” aldus Anthonio. “Een goed leider toont leiderschap door essentiële aandacht te geven aan het hier. Als we het hier niet goed hebben, komen we niet makkelijk daar.” Anthonio pleit ervoor om te kijken naar wat van betekenis is in het hier en nu, wat de waarden zijn voor betrokkenen. Niet kijken naar de economische factor van iemand, maar veel meer komen tot de betekenis en de zin van het bestaan.

Gabriël Anthonio is voorzitter van de Raad van Bestuur bij Verslavingszorg Noord Nederland en werkte voorheen als bestuurder in de jeugdzorg en forensische psychiatrie (tbs). Daarnaast is Anthonio hoogleraar in de Sociologie van Leiderschap, Organisatie en Duurzaamheid.

Workshops
Na de lezing van Anthonio konden bezoekers deelnemen aan een zelfgekozen workshop. Deze workshop werden allemaal, alleen of aangevuld met externe expertise, gegeven door onze eigen medewerkers. 

Eric van Dijk verzorgde, samen met Tamara Boot, een workshop over het gedachtegoed van Deep Democracy en de methodes die gebruikt worden. De workshop van Jannet van Bentum ging over ‘Drivers: waarom doe ik dingen zoals ik ze doe?’ Christel van Lunsen en Janny Leijenhorst namen hun deelnemers mee in de wereld van Projectmatig creëeren. Niek Aikema verzorgde een workshop over ‘Leiden en laten leiden door je brein’ en Gerard Bouwheer nam zijn deelnemers mee over ‘Eigenaarschap in het leren en ontwikkelen’.

Download hier de documenten behorende bij deze avond

De Meerwaarde kijkt terug op een waardenvolle bijeenkomst die, na de workshops, werd afgesloten met een meet en eat.

 

Bekijk hier de foto's van de avond

Ervaringen
Lees hier hoe Mirjam van Ginkel (Norschoten) en Edward van Lunsen (Next Gear) Samen broeden hebben ervaren.