Onderwijs op De Meerwaarde

Van basisschool naar VMBO

De overstap van de basisschool naar het Voortgezet Onderwijs is best groot. Op een grote school als De Meerwaarde zijn heel veel dingen anders. En dat is soms wel even wennen...

Om zo goed mogelijk te starten op De Meerwaarde besteden we in het eerste leerjaar niet alleen aandacht aan de gewone vakken, maar ook aan zaken als groepsvorming, omgaan met ICT, plannen en organiseren. Allemaal vaardigheden die je nodig hebt om op een goede en plezierige manier vier jaar lang bij ons op school te werken en leren.

Een lesuur duurt een klokuur (60 minuten). Voor elk vak heb je meestal een andere docent.  Elke klas heeft een eigen mentor. Met de mentor kan je spreken hoe het met je gaat en hij/zij begeleidt je bij keuzes. De mentor heeft gesprekken met de klas, met de leerlingen en heeft contact met je ouder(s)/verzorger(s). Bij vragen en problemen kan je altijd bij je mentor terecht.

Praktijkonderwijs, Basis, Kader of GT

Op De Meerwaarde stromen de leerlingen in op drie niveaus. Op het VMBO noemen we dat leerwegen. Je hebt dan basis (BBL), kader (KBL) en GT. Daarnaast heeft De Meerwaarde ook een afdeling Praktijkonderwijs en een Schakelklas.
Het advies van de basisschool bepaalt in welke leerweg je instroomt.

Basis (Basis Beroepsgerichte Leerweg)

In een basis-klas zitten ongeveer 16 leerlingen. De lesstof wordt in kleine stapjes op een eenvoudige manier aangeboden. Er is veel afwisseling en herhaling. Ook is er veel aandacht voor begeleiding bij plannen en organiseren.

Meer informatie over Basis (BBL)

Kader (Kader Beroepsgerichte Leerweg)

In een kader-klas zitten ongeveer 22 leerlingen. De leerlingen kunnen meer zelfstandig werken. Ze krijgen meer tekst, minder uitleg en meer leerstof. In klas 2 krijgen kaderleerlingen ook Duits aangeboden.

Meer informatie over Kader (KBL)

GT (Gemengd-Theoretische leerweg)

In een GT-klas zitten ongeveer 26 leerlingen. De leerlingen pakken na een uitleg zelfstandig hun werk op. Ze krijgen meer theoretische vakken en krijgen meer leerstof aangeboden.

Meer informatie over GT

Profielen

Op De Meerwaarde kun je kiezen uit wel zes verschillende beroepsgerichte profielen. Dat profiel heeft te maken met je vervolgopleiding of met het beroep wat je later wilt gaan doen. 

In de eerste klas ga je ontdekken welk profiel het best bij jou past. Je gaat dan een paar lessen per week kennismaken met de verschillende profielen. Je keuze maak je natuurlijk samen met je ouder(s)/verzorger(s) en je mentor. 
Op het VMBO doe je uiteindelijk examens binnen een gekozen profiel. In het profiel dat je kiest krijg je in klas 3 en 4 naast gewone vakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde, ook beroepsgerichte vakken. Je gaat ook stage lopen in de bovenbouw.

Dit zijn de zes routes op De Meerwaarde: