november 2023, nr 4
 

MBO locatie De Meerwaarde

Nieuwsbrief Bouwtechniek voor 1e & 2e jaars opleiding Timmerman

 

ALGEMEEN

Inmiddels zijn we alweer enkele maanden onderweg in het nieuwe opleidingsjaar. Voor de 1e jaars geldt dat “de kop” er af is. De studenten hebben hun weg gevonden binnen de opleiding. We zien een positieve enthousiaste groep.

Voor de 2e jaars geldt dat dit jaar ook het examenjaar is. Het lijkt nog ver weg maar het is al snel eind mei, de periode dat zowel de theorie als de praktijk afgerond moet zijn. Mooi om te zien dat de eerste studenten in januari de opleiding al gaan afronden en door gaan stromen naar niveau 3.
Het aanvragen van de praktijkexamens komt op dit moment goed van de grond. Mooi om te zien dat het vaak in nauw overleg gaat met de leermeesters. Dit heeft een positief effect op de motivatie van de jongens. Dank voor jullie inzet!

 

WAT IS ER ZOAL GEBEURD?


Het overgrote deel van de 2e jaars studenten heeft de module “dakwerk” in de theorie afgerond. We richten ons nu op het laatste examen “afbouwtimmerwerk”. Daarna volgt er nog één keuzedeel, bijvoorbeeld “wandtegels” lijmen”. We zien prachtige vorderingen!

De 1e jaars hebben inmiddels het eerste theorie-examen gemaakt met over het algemeen mooie resultaten!
 


PRACTICUMLESSEN

De periode vanaf nu tot aan de kerst krijgen de 2e jaars studenten nog één periode practicumles op de schoollocatie. Dit betreft de module afbouwtimmerwerk. We gaan aan de slag met de volgende onderdelen;

  • scheidingswanden en plafonds

  • deuren afhangen

  • afbouwtimmerwerk

Na deze module gaan we ons verder richten op het afronden van de theorie en de praktijk.

Inmiddels zijn we met de 1e jaars gestart met de module “uitzetwerk” in de praktijk. Bekend worden met haaks uitzetten en meetinstrumenten is een pré.
 

 


PRAKTISCH

  • De eerste studenten zullen rond januari de opleiding Timmeren niveau 2 af gaan ronden, dus met een doorlooptijd van 1,5 jaar

  • Starten met niveau 3 is alleen mogelijk als zowel de theorie als de praktijk afgerond is

  • Studenten gaan op de schooldag werken als de theorie afgerond is en de praktijk nog niet.

  • Starten met niveau 3 kan aansluitend na afronding niveau2 dus ook halverwege het schooljaarOPROEP....

We zijn op zoek naar mensen uit het bedrijfsleven die het leuk vinden om hun ervaringen te delen met de jongeren. Dit kan bijvoorbeeld door het verzorgen van een gastles of door een bouwplaatsbezoek. Er kan veel!
We komen graag in contact met u!

 

 


Student aan het woord..

Mijn naam is Tim van de Brink en ik werk bij Donkersteeg Bouwbedrijf via de Barneveldse Bouwopleiding (BBO).

Ik heb meegewerkt aan een totaalrenovatie van deze woning. Wat ik vooral gaaf vond dat er heel veel verschillende werkzaamheden waren. Ook moesten we heel veel staal in huis aanbrengen om alles op te vangen. Hier heb ik veel van geleerd.

Toen we begonnen was het een oude woning met een schuur. Het resultaat nu is strak gepleisterde woning met alles erop en eraan.
Ik ben supertrots dat ik hieraan heb meegeholpen.

 

 


Student aan het woord..

Hoi, ik ben Daniël Zijlstra en ik werk bij Kelderman Bouw via de Barneveldse Bouw Opleiding (BBO).

Momenteel werk ik aan een nieuwbouwproject in Ede.
Wij bouwen met dit project 12 grondgebonden woningen waarvan vier vrijstaande en acht twee-onder-een-kapwoningen. Wij hebben zelf de kappen en de HSB (houtskeletbouw) wanden geplaatst en deze worden bekleed met houten gevelbekleding.

Het leuke aan dit project vind ik dat er heel veel afwisselend werk en omdat we bijna alles zelf doen.

 


 

 

MBO locatie De Meerwaarde - Zonnebloemstraat 23 - 3772 GR Barneveld - Tel: 0342-404777
Email: r.achterstraat@demeerwaarde.nl